Sigaren
P

Als ik onder de mensen ben en een sigaar opsteek krijg ik vaak uiteenlopende reacties. Vaak vragen mensen wat voor sigaar het is of men zegt: "dat zal wel een dure zijn hè ?"

Nou, ik zal eens proberen om wat te vertellen over de sigaren die ikzelf rook. Links in het site-menu staan uiteenlopende onderwerpen omtrent het fenomeen sigaar.

Laat ik voorop stellen dat ik geen sigaren goeroe ben. Wat ik hier schrijf zijn persoonlijke bevindingen en meningen! Het lijkt me best leuk om in Roermond een actieve sigarenclub te beginnen dus als er liefhebbers zijn kunnen zij zich melden via het contactformulier.

Gedurende de tijd dat ik sigaren rook heb ik stilaan een voorkeur ontwikkeld voor Cubaanse sigaren. Waarom geen Nederlandse sigaren? Zoals ik al zei is dit puur een kwestie van persoonlijke smaak. Dat een Partagas Lusitania voor mij een absolute topsigaar is wil niet zeggen dat iedereen deze lekker vindt! In Nederland worden er gelukkig ook nog heerlijke kwaliteits-sigaren gefabriceerd. De Felicidad van Van der Donk is er bijvoorbeeld zo een. En wat dacht u van de heerlijke sigaren die Hovens in Tegelen fabriceert? Loop eens binnen bij sigarenzaak W. Otten in Maastricht en koop een kistje Wotjes... Proberen is het motto!

Ik koop en rook de laatste jaren uitsluitend Cubaanse longfiller sigaren (het binnengoed van een longfiller is gemaakt van hele stroken tabak) en bewaar deze in een zg  humidor. Deze humidor heeft een constante luchtvochtigheid van 69 tot 70% en dat is ideaal voor handgemaakte longfiller sigaren.

Nederlandse sigaren zijn z.g. shortfillers. Het binnengoed bestaat dan uit fijngesneden tabak. Dit maakt deze sigaren veel minder gevoelig voor vochtwisselingen. Een Nederlandse sigaar bewaar je in een humidor met zo'n 55 tot 60 % luchtvochtigheid.

Het is zeker NIET aan te bevelen om Cubaanse en Nederlandse sigaren bij in dezelfde humidor te bewaren.