Cohiba
P

miss_cohiba.jpg

Tot de meest spraakmakende sigaren behoort de Cohiba Esplendidos. Deze is bijna 18 cm lang en meet 47 mm in omtrek. Helaas is hij erg duur daarom rook ik als alternatief meestal een Cohiba Siglo III. De Esplendidos bewaar ik voor wat specialere gelegenheden. De Cohiba Siglo III is 15,5 cm lang en 42 mm in omtrek. Nieuwe sigaren laat ik een jaar of 2 in de humidor liggen eer ik er eentje opsteek.

Cohiba
Jaar van oprichting: 1927
Land: Cuba
Plantage: Vuelta Abajo
Fabriek: Partagas

Het nieuwe merk werd geïntroduceerd in 1968...  Cohiba werd al snel het vlaggeschip van de Cubaanse tabaksindustrie. Oorspronkelijk werd deze sigaar ontwikkeld als protocolaire sigaar voor presentaties van officials van het Cubaanse gouvernement. Cohiba werd in 1982 wereldwijd op de markt gebracht. De initieële typen waren de Lancero, de Corona Especiale en de Panetela. De Esplendido, Robusto en Exquisito werden daar in 1989 bijgevoegd.
In 1992, ter ere van Columbus' 500 jarige ontdekking van het Carribisch gebied, werden de Siglo series geïntroduceerd.

De Cohiba's werden oorspronkelijk vervaardigd in de El Laguito fabriek in Havana maar tegenwoordig worden ze ook gemaakt in de Havaanse Fernando Perez German fabriek.

Bij het vervaardigen van de cohiba-sigaar wordt een zeer bijzondere tabakssoort gebruikt. Deze groeit slechts in bepaalde uitgelezen tabaksplantages in het gebied Vuelta Abajo van de provincie Pinar del Rio.

De naam van dit merk is trouwens al zeer oud. De eerste bewoners van Cuba noemden "cohiba" het eenvoudige rolletje bladeren van de nachtschade die zij rookten.