Geschiedenis
P

De geschiedenis van de sigaar.

De sigaar deed in Europa zijn intrede bij de terugkeer van Columbus in 1492. Hij ontdekte dat de inwoners in West Indië  opgerolde bladeren rookten met daarin aromatische kruiden. Een primitieve soort sigaren dus.

In die tijd waren de meeste gebieden in West Indië, Centraal en Zuid Amerika in handen van Spanje. Daardoor waren de Spanjaarden de eersten die zich bezig hielden met de ontwikkeling van tabak en het verspreiden daarvan.

Door de export naar andere landen dan Spanje te verbieden werd zo een monopolie opgebouwd die 250 jaar zou duren. Al die tijd konden andere Europese landen tabak alleen betrekken van Spaanse handelaren.

In Nederland is het roken van sigaren altijd populair geweest. Aan het eind van de 18e eeuw begon ook hier de productie van sigaren. Omdat in die tijd de Nederlanders het voor het zeggen hadden in Oost Indië (van begin 17e eeuw tot 1945) werd vooral gebruik gemaakt van tabaksbladeren uit Java en Sumatra.

Tegenwoordig is nog steeds 70% van de bladeren afkomstig uit Indonesië. Maar ook tabak uit Brazilië en Cuba (Havanna) wordt veel gebruikt voor de productie van sigaren.

Belangrijkste sigarentypes:
1. Cigarillos: 8-10 cm lang (bv. Schimmelpennick Havana Mild)
2. Senoritas:12 cm lang (bv. Dunhill Senoritas)
3. Panatella : 14 com lang (bv. Dunhill Slim Panatellas)
4. Corona: 10-15 cm lang (bv. Corps Diplomatique After Dinner)

Long filler cigars (wet cigars)
Het binnenblad (the filler) bestaat uit hele bladeren. Dit type sigaar wordt met de hand gemaakt, is groot en duur. Origineel komen ze in hoofdzaak uit het Caribisch gebied (Cuba, Honduras en de Dominicaanse Republiek).

Omdat deze sigaar uit een warm en vochtig land komt moet het in een vochtige omgeving worden opgeslagen om uitdroging te voorkomen. Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius en een vochtigheidsgraad van 70%.

Short filler (dry European cigars)
Het binnenblad (the filler) bestaat hier uit een grote variëteit aan gesneden tabak. Het grote voordeel hiervan is dat je door verschillende soorten gebak te gebruiken een rijke mix aan aroma's kunt maken. Short filler cigars hebben ook een lage vochtigheidsgraad en kunnen onder normale klimatologische omstandigheden, gedurende lange tijd, bewaard worden. ( Lees meer...)

Waaruit bestaat een sigaar?
Binnengoed (of filler): Het binnengoed van de sigaar bestaat uit een mix van ongeveer 20 verschillende types tabak. Deze tabak moet vrij zijn van steeltjes en nerven.

Omblad:
Dit is een tabaksblad dat om het binnengoed van tabak wordt gerold en zo de sigaar zijn vorm geeft.

Dekblad:
Het dekblad is het blad dat aan de buitenkant van elke sigaar zichtbaar is. Daarom moet het dekblad altijd smetteloos en van hoge kwaliteit zijn. Het is mogelijk een sigaar te maken zonder een omblad, maar nooit zonder een dekblad.