Knippen
P

Er zijn diverse wegen die hier naar Rome leiden, echter knippen c.q. snijden of boren moet want anders is het moeilijk roken...

De zgn. guillotinemethode
De meest doeltreffende en eenvoudige manier. Het beste gebruikt u een tweezijdige en knipt u het hoedje eraf zodat u een recht (!) open rond rookeinde verkrijgt.

Het verdient aanbeveling een wat betere te kopen dan de vele exemplaren die u vaak gratis krijgt aangeboden omdat u misschien voor 20 Euro sigaren heeft gekocht. Deze prullen zijn vaak na een paar maal knippen z� bot dat de sigaar al gauw gaat rafelen. Laat u adviseren door de betere sigarenhandel en bespaar hierop niet. Uw dure rookwaar is het zeker waard.

Het Mes
Bij gebrek aan een knipper als hierboven, of om wat voor redenen dan ook, kunt u ook een mes gebruiken. Ik beveel dit alleen mensen aan met een vlijmscherp mes(je) EN de handigheid het te hanteren. Zorg dat u een cirkelvormige snede maakt rondom het "hoedje" en voorkom ten alle tijden dat het uiteinde gaat rafelen!!! De ervaring leert dat als men zijn knipper vergeet een mes sneller voorhanden is.

De Boor
Dit apparaatje met een scherp rond uiteinde doorboort het uiteinde van de sigaar en laat zo een rond gaatje achter in het midden. Je hebt ze in meerdere uitvoeringen bij de tabaksvakhandel en sommigen kun je zelfs aan je sleutelbos doen. Dan is vergeten er niet meer bij. Let wel even op dit detail: als de sigaar qua formaat te groot is voor de opening kan er teerophoping ontstaan. De sigaar wordt dan al snel bitter van smaak en dit is natuurlijk eeuwig zonde! Mijn advies is deze methode slechts op de slankere sigaren toe te passen, max. tot ongeveer 8-10 mm doorsnee. Enfin proeft en ondervindt u zelf...

De V-Snijder
Dit apparaat maakt een katte-oog groef in het uiteinde als je er op kijkt. Is eigenlijk meer geschikt voor shortfillers dan voor longfillers. Vond toch dat hij hier niet mocht ontbreken.

Zoals gezegd vele wegen leiden naar Rome of liever La Havana. Sommigen passen makkelijk in je broekzak anderen, met hetzelfde doel, zijn formaat museumstuk. Van 1 tot 1.000.000 Euro, afhankelijk van het materiaal, alles is te koop. Het enig doel moet uiteraard zijn: hoe kan ik het beste van mijn sigaar genieten.