Humidor
P

Aanschaf
Een humidor kan het best bij de sigarenzaak gekocht worden. Dan is deze te bekijken en men kan u de verschillen uitleggen. (Op internet vinden deze kastjes ook gretig aftrek. Neem maar eens kijkje op www.humidordiscount.nl).

humidor.jpgDe humidor van de liefhebber geeft vaak diens smaak weer. Daarin is iedereen verschillend. Een humidor wordt het troetelkindje van de sigaren liefhebber. Er gaat nogal wat de ronde over de humidor. Veelal fabels en onwaarheden. Feit; een kwaliteitshumidor is er voor iedereen in elke prijsklasse! Longfillers worden geproduceerd in landen met een hoge lucht vochtigheidsgraad. Om uw sigaren optimaal te bewaren heeft u daarvoor een humidor nodig. Letterlijk een klimaatkist die de luchtvochtigheid van het land nabootst. Dit kan door het bevochtigen van de kist door spons, humidifiers, of humicare crystals.

Nadat u een mooie humidor heeft aangeschaft en deze thuis heeft dept u eerst de hele humidor wat vochtig met gedestileerd water en wat keukenpapier of een schone katoenen doek. Het hoeft niet kletsnat te zijn maar gewoon het hout vochtig maken. Dan sluit u het deksel en laat dit een dag of twee zo staan.

Na twee dagen laat u de humidor wat luchten door het deksel/deurtje wat open te zetten. U vult het humidifier met gedestileerd water of de humichristals en plaatst deze in de humidor. Wacht voorlopig nog even met het plaatsen van sigaren. Het hout neemt nog vocht op en zou dit anders uit uw fijne sigaren trekken. De sigaren legt u na een dag of tien in de kist. Bij veel goedkopere modellen (die over het algemeen heel goed funktioneren) worden goedkope hygrometers geleverd. Er bestaan legio trucjes om ze juist te kalibreren maar mijn advies is toch een digitale hygrometer. De beginnende afiniciado heeft vaak het gevoel dat de vochtigheid niet juist is. Met een digitale hygrometer weet u dit gegeven zeker. Op den duur zult u op u zelf aanvoelen hoe het met de luchtvochtigheid is gesteld. Met name bij het gebruik van humi-crystals blijft de relatieve luchtvochtigheid automatisch op peil.